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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
02/01/1996 |
Data da última atualização: |
15/01/2014 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
SANTOS, A. A. dos. |
Afiliação: |
Antônio Apoliano dos Santos, EMBRAPA-UEPAE de Teresina. |
Título: |
Doenças do feijão macassar (Vigna unguiculata (L.) Walp.) no Estado do Piauí, e seu controle. |
Ano de publicação: |
1984 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: EMBRAPA-UEPAE de Teresina, 1984. |
Páginas: |
Não paginado. |
Série: |
(EMBRAPA-UEPAE de Teresina. Circular Técnica, 05). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
No Piauí, o feijão macassar, também conhecido por feijão-de-corda, feijão vigna ou caupi, é uma das culturas mais importantes e a principal fonte de proteina vegetal na dieta alimentar do piauiense, além de ser uma das principais fontes de renda e absorção de mão-de-obra da população do Estado. Diversos são os fatores que contribuem para a baixa produtividade: manejo e fertilidade do solo, precipitacao pluviometrica irregular e com destaque as doenças inibem a produção do feijão. As doenças de maior importância econômica do feijão macassar, no Piauí, são as viroses que podem reduzir de 60 a 80% a produção de cultivares mais suscetiveis (Lima & Nelson 1977). Este trabalho tem o objetivo de fornecer informações sobre as doenças e seu controle. |
Palavras-Chave: |
Controle; Feijão caupi. |
Thesagro: |
Doença; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95365/1/CIR050001.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
21/11/2020 |
Data da última atualização: |
23/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NIMMO, E. R.; CARVALHO, A. I. de; LAVERDI, R.; LACERDA, A. E. B. de. |
Afiliação: |
EVELYN R. NIMMO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ALESSANDRA I. DE CARVALHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ROBSON LAVERDI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ANDRE EDUARDO BISCAIA DE LACERDA, CNPF. |
Título: |
Oral history and traditional ecological knowledge in social innovation and smallholder sovereignty: a case study of erva-mate in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Ecology and Society, v. 25, n. 4, art. 17, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.5751/ES-11942-250417 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We outline preliminary results of an ongoing research project conducted in collaboration with traditional erva-mate (yerba mate) producers in Southern Paraná and Northern Santa Catarina, Brazil. The multidisciplinary project includes researchers in the natural and social sciences, forest engineers, historians, rural outreach workers, and farmers and is the result of a long-term engagement with smallholder erva-mate producers. Previous research on forest conservation and use in the region had highlighted the important role smallholder farmers play in maintaining forest cover, but knowledge about how farmers and their families perceive traditional erva-mate production systems and understand their environment were needed. Taking a participatory action research approach, our goal is to work with communities to cocreate and share knowledge, ensuring that the research is based on collectively defined goals. Herein, we focus on some of the major themes identified through oral history interviews, particularly in terms of tensions between smallholder farmers and legal frameworks, as well as insecurity in terms of the continuation of traditional, agroecological practices and their importance for the forest. The project aims to engage a range of stakeholders and actors and incorporate a variety of perspectives in understanding forest conservation through use in agroforestry and agroecological systems, particularly in terms of erva-mate production. |
Palavras-Chave: |
Agroecologia; Agrofloresta; Environmental; Nature-based solutions. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus NAL: |
Agroecology; Agroforestry. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218064/1/ES-2020-11942.pdf
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Marc: |
LEADER 02281naa a2200253 a 4500 001 2126894 005 2020-11-23 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5751/ES-11942-250417$2DOI 100 1 $aNIMMO, E. R. 245 $aOral history and traditional ecological knowledge in social innovation and smallholder sovereignty$ba case study of erva-mate in Southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aWe outline preliminary results of an ongoing research project conducted in collaboration with traditional erva-mate (yerba mate) producers in Southern Paraná and Northern Santa Catarina, Brazil. The multidisciplinary project includes researchers in the natural and social sciences, forest engineers, historians, rural outreach workers, and farmers and is the result of a long-term engagement with smallholder erva-mate producers. Previous research on forest conservation and use in the region had highlighted the important role smallholder farmers play in maintaining forest cover, but knowledge about how farmers and their families perceive traditional erva-mate production systems and understand their environment were needed. Taking a participatory action research approach, our goal is to work with communities to cocreate and share knowledge, ensuring that the research is based on collectively defined goals. Herein, we focus on some of the major themes identified through oral history interviews, particularly in terms of tensions between smallholder farmers and legal frameworks, as well as insecurity in terms of the continuation of traditional, agroecological practices and their importance for the forest. The project aims to engage a range of stakeholders and actors and incorporate a variety of perspectives in understanding forest conservation through use in agroforestry and agroecological systems, particularly in terms of erva-mate production. 650 $aAgroecology 650 $aAgroforestry 650 $aIlex Paraguariensis 653 $aAgroecologia 653 $aAgrofloresta 653 $aEnvironmental 653 $aNature-based solutions 700 1 $aCARVALHO, A. I. de 700 1 $aLAVERDI, R. 700 1 $aLACERDA, A. E. B. de 773 $tEcology and Society$gv. 25, n. 4, art. 17, 2020.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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